24 sata o Obrenovcu

OBAVEZAN PLAN PRIMENE MERA ZA SPREČAVANJE ŠIRENJA KOVIDA

Jasna Viktorović
06.08.2020. 12:04
15

Do 10. avgusta rok za poslodavce.

Svi poslodavci u Srbiji imaju rok da do 10. avgusta donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad, u cilju sprečavanja pojave i štenja Kovida 19. Inspektori rada će potom kontrolisati firme, ali i tamo gde je potrebno savetovati i pomagati da izvrši prilagođavanje, kažu u Inspektoratu za rad.

Pravilnik, koji je stupio na snagu 11. jula, primenjuje se na svim radnim mestima u radnoj okolini u kojoj se obavlja rad, izuzev rada na terenu i rada od kuće.

Plan može da spovede lice koje je u firmi zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu, a ukoliko ga nemaju u kolektivu, to može da učini bilo koji radnik upoznat sa temom, navodi se u saopštenju Inspektorata za rad, jer su u planu, odnosno tabeli, navedene mere koje su poslodavci dužni da poštuju.

Inspekcija rada će kontrolisati poslodavce, a u cilju zaštite zdravlja ljudskih života. Cilj nisu kažnjavanje i represije, već da se pruži pomoć i savetodavna podrška poslodavcima da što pre počnu sa primenom mera iz oblasti zaštite zdravlja, sprečavanja pojave i širenja virusa korona .

U situacijama u kojima je značajno ugrožena bezbednost ljudi, inspekcija će reagovati, navodi se u saopštenju.

Društvo
Zdravstvo

Jasna Viktorović