24 sata o Obrenovcu

STIŽE VREO VAZDUH IZ AFRIKE

Jelena Ajdarić
13.08.2022. 15:07
218

Sledeće nedelje ponovo će biti vrelo, temperature će se približiti 40 stepeni, a potom sledi novo osveženje sa pljuskovima

Sledeće sedmice ponovo će biti vrelo, temperature će se približiti 40 stepeni, a potom sledi novo osveženje sa pljuskovima. Srbija je ovog vikenda pod uticajem visinskog ciklona iznad našeg područja, a oblačnost sa padavinama u sklopu njega kruži nad Balkanom i našim područjem. Ujedno, u sklopu ovog ciklona nalazi se i jezgro hladnije vazdušne mase. U nastavku vikenda u Srbiji će biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak i utorak od 29 do 33 stepena, u Beogradu do 32 stepena. U sredu i četvrtak nad Srbijom se očekuje prostiranje termičkog greneba na visini, pa će sa jugozapada uslediti advekcija vrele vazdušne mase, poreklom sa severa Afrike. Očekuje se sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura biće preko 35°C, a u četvrtak i do 38-39 stepeni. U petak se sa severozapada očekuje prodor visinskog ciklona i narušavanje termičkog grebena, a u sklopu visinskog ciklona i hladnog fronta sa severozapada očekuje se naoblačenje i zahalađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode, jer će se nad našim područjem sukobiti vrela vazdušna masa sa juga i hladna sa severa, a tako će biti raspoređena i temperatura.

Društvo

Jelena Ajdarić