24 sata o Obrenovcu

STIŽE MIHOLJSKO LETO

Olga Ilić
05.10.2022. 18:52
243

Republički hidrometeorološki zavod najavio je narednih dana stabilno vreme uz porast dnevnih temperatura, što znači da, počinje Miholjsko leto.

"Do kraja ove i početkom naredne sedmice suvo i stabilno vreme. Jutra će biti sveža, mestimično i maglovita, a dnevna temperatura u većini mesta od 20 do 25 °C", stoji u najavi RHMZ-a.

Kako je za medije izjavio meteorolog prof. dr Jugoslav Nikolić, ove godine postoji velika verovatnoća za pojavu Miholjskog leta tokom zadnje dekade oktobra.

"Pojava perioda suvog, toplog i uglavnom sunčanog vremena, sa temperaturama iznad proseka, koji se javlja od sredine septembra do sredine novembra, u narodu se naziva Miholjsko leto. Ovaj period se najčešće javlja tokom oktobra u delu meseca koji je stabilan, suv i sa temperaturama iznad proseka za određenu dekadu meseca. Ukoliko se ovakav period toplog i stabilnog vremena javi u novembru tada se još naziva "zlatna jesen". Moguća je pojava nekoliko perioda Miholjskog leta u toku iste jeseni. Miholjsko leto može početi ranije ili kasnije tokom jeseni i trajati kraće, ili duže" rekao je.

Društvo

Olga Ilić