24 sata o Obrenovcu

MAGLA KRIVAC ZA SAOBRAĆAJNE NESREĆE

Jelena Ajdarić
11.10.2018. 11:51
509

Trenutno smo pod uticajem anticiklona, zbog kog je vreme je suvo, stabilno i bez vetra, što su idealni uslovi za gustu maglu. Što više budemo ulazili u zimski period, moguće je da će magle biti i tokom dana, a ne samo noću, ujutru, kao što je slučaj sada, tokom jeseni.

Zbog magle je i klizav kolovoz, jer je ona kao oblak na zemlji, spusti se do tla zbog težine hladnog vazduha. Najčešće se javlja u dolinama, kotlinama i visoravnima, a na nekoliko lokacija vozači bi trebalo da obrate posebnu pažnju na pojavu magle.

Magla je česta u mestima poput Leskovca, Niša, Vranja, Užica, Novog Pazara, Kraljeva, dakle, tamo gde su kotline i nizije okružene planinama.

Na pojavu magle utiče i blizina rečnih tokova, pogotovo onih koji su smešteni u klisurama. Iz tog razloga, opasni su putevi koji su smešteni uz Ibar, Veliku i Zapadnu Moravu, kao i Drinu. Primer koji se izdvaja jeste Bagrdanska klisura, jer je u pitanju izrazito suženje. Na ovoj deonici, uz samu Veliku Moravu nalazi se brdo, a uz njega je stešnjen put.
Visoravni su takođe pogodne za stvaranje magle. Požeška je najrizičnija, i nema dana kada je vreme vedro, stabilno i bez padavina, a da se u ovom rejonu ne stvara magla. Pešterska visoravan je, takođe, često maglovita.

U narednim danima biće znatno bolje u košavskom području, jer će duvati vetar, pa se zbog njega neće taložiti gusta magla.

Kada je vidljivost između 500 i 1.000 metara, takva magla kategoriše kao slaba, ona između 500 i 200 metara, kao srednja, dok je gusta magla ona zbog koje je vidljivost smanjena na 200 metara.

Društvo

Jelena Ajdarić