24 sata o Obrenovcu

EVROPSKI TRGOVCI PODIGLI CENU ŠEĆERA

Olga Ilić
05.10.2022. 19:05
12

Posle nedavnog enormnog rasta cena na berzama šećer je poskupeo i u radnjama, a proizvođači najavljuju da tome nije kraj, piše list "Politika".

Već pet meseci za redom svetske cene hrane padaju, prema izveštaju FAO, ali se to ne odražava i na cenovnike u maloprodaji ni na evropskom, ni na domaćem tržištu.

Supermarketi i diskonti u Nemačkoj su početkom ove nedelje ponovo podigli cene mnogih prehrambenih proizvoda, ali magazin „Fokus” posebno ukazuje da su svi supermarketi i diskonti podigli cenu šećera. Za najjeftiniji šećer potrošači moraju sada da plaćaju 1,29 centi, što je rast od 65 odsto. U radnjama diskontnih lanaca „Aldi”, „Lidl” i „Neto” prošle nedelje šećer se mogao kupiti još za 79 centi. I šećer u kockama je poskupeo, tako da kilogram više ne košta 99 centi, već 1,49 evra, što je poskupljenje od 50 odsto. Šećer u prahu je poskupeo čak 100 odsto.

Prema prošlonedeljnoj izmeni uredbe o ograničenim cenama namirnica, i proizvođačima i trgovcima u Srbiji, takođe je data mogućnost da kristal šećer u radnjama može da poskupi za šest dinara po kilogramu – sa 102,99 na 109,99 dinara.

Do kada će taj nivo održati i dalje je neizvesno jer je šećerna repa ove godine zasejana za oko 10.000 hektara manje nego prošle godine.

Društvo

Olga Ilić