24 sata o Obrenovcu

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U BEOGRADU

Jelena Ajdarić
22.02.2024. 20:40
224

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, potvrđeno je RTS-u u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj malih boginja do danas potvrđeno je 11 slučajeva malih boginja u Beogradu.
Epidemiolozi i lekari navode da je najveći broj zaraženih ili nevakcinisan ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Vakcinu protiv malih boginja, MMR vakcinu, deca dobijaju uzrasta 12-15 meseci i pred polazak u školu.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dostavio je svim zdravstvenim ustanovama u zemlji predlog mera za pooštren nadzor.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.
Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i sprečilo pojavljivanje novih slučajeva.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zdravstvo

Jelena Ajdarić

Kategorije

IZDAVAČ: Preduzeće za informisanje i marketing “Studio Mag” doo, Trgovačka 71, 11500 Obrenovac

SAJT: rtvmag.co.rs

GLAVNI I ODGOVORNI UREDNIK: Miroslav Paunović

Izvršavanje obaveza koje ima Preduzeće za informisanje i marketing “Studio Mag” po odredbama Zakona o elektronskim medijima i podzakonskim aktima donetim u skladu sa tim Zakonom, kao i Zakona o javnom informisanju i medijima, kontroliše Regulatorno telo za elektronske medije.

REGISTRACIONI BROJ MEDIJA: IN000477

Ovaj projekat je sufinansiran od strane GO Obrenovac